header image

УСЛУГИ

УСЛУГИ

Съветник


Съветник

България е европейска държава, на пътя за развитие, която не веднъж се застъпват с историята на световната цивилизация. Всяка година в България се отправят хиляди туристи, които търсят не само през лятото на почивка в курортите на България, а през зимата да карате ски, но и да се запознаят с културата и традициите на хората от този на красивата на страната, както и посещение на културни и исторически центрове на Балканския полуостров. В България също през цялата година може да оздоровиться в балнеокурортите. 
 

 
Държавно устройство

България е парламентарна република. Глава на държавата е президентът, който се избира въз основа на всеобщо и пряко избирателно право за срок  от пет години. Постоянно действащ висш орган на законодателната власт - еднопалатно Народното събрание.

 
География

България на изток граничи с Черно море. Граничи с Гърция и Турция на юг,  със Сърбия     и Македония на запад, и с Румъния на север, отделени от река Дунав. Столицата и най-      големият град — София. Голяма част от страната —планински хребети на Стара    Планина, Средна Гора, Рила, Пирин, Родопите. Големи реки: Дунав, Марица, Искър. Горите заемат около 1/3 от територията, предимно широколистни. България е известна със  маслодайни рози, които цъфтят в цялата Казанлъшка долина, известна като долината на  розите. Високо в планината се срещат много редки и красиви цветя — еделвайси. Целия свят е запознат български сортове тютюн. Национални паркове: Витоша, Златни пясъци, Ропотамо, Стенето и други. Българската крайбрежна ивица се простира на 648 км. На места ширината й достига 100 м. Ски-курорти в Банско, Пампорово и Боровец приемат любителите на зимни спортове.

 
Основните празници в страната:

1 януари – Нова година;
6 януари – Йордановден (Богоявление);
14 февруари – Трифон Зарезан;
1 март – Първа пролет (Баба Марта);
3 март – Ден на освобождението от османско иго;
25 март – Благовещение на Пресвета Богородица;
1 май – Международен ден на трудещите се;
6 май – Гергьовден;
24 май - Ден на славянската писменост;
6 септември – Ден на съединението на България;
22 септември – Ден на независимостта на България;
1 ноември - Ден на народните будители;
24 декември – Бъдни вечер;
25 декември – Рождество Христово (Коледа).

 
Климат на България

Основната част от страната се намира в зоната на умерено-континенталния климат. В  южната част на България, в долините на реките Места и Струма, климатът е  средиземноморски. Благодарение на гъвкавост морски бриз през лятото няма жега.

Население
На територията на България живеят около 7 милиона души. Основната част от населението са българи, също живеят гърци, турци, арменци и представители на други националности. Повечето вярващи — православни, има мюсюлмани-сунити.

 
Държавен език
— български.


 
Национална валута
— Български лев (1 евро = 1,95 лева).


 
Кухня

Основата на българската кухня, които представляват множество ястия от зеленчуци.  Разпространени са млечните продукти. Смята се, че именно те допринасят за българското  дълголетие. Прочитането на менюто в българските ресторанти просто — българите  използват в писмото на кирилица. Цената на вечеря в ресторанта на човек — около 5 евро,  в ресторант от среден клас за двама — около 20 евро.


Икономика
– през януари 2007 година България влезе в Европейския Съюз. Благодарение на това, страната е усетила макроикономическата стабилност и положителен темп на растеж на икономиката. Въпреки това, цените в страната са значително по-ниски, отколкото в Испания, Франция, Италия и редица други европейски страни. Страната е с една от най-либералните правни системи в областта на инвестициите, която при това се гарантира тяхната безопасност.


Столица – София. Големи градове – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново.


Туризъм
Туризмът в България е един от най-важните икономически отрасли. Повечето туристи посещават курортите или лятото, или зимата в съответствие със сезона.
Черноморското крайбрежие на България — популярна тенденция за плажен туризъм. Основната маса туристи, пристигащи от страни от Западна и Източна Европа, скандинавските страни, Германия, Русия, Украйна и обединеното кралство.

Най-популярните български черноморски курорти:
 

  Албена  Златни пясъци  Ривиера

  Слънчев Ден  Св. Константин и Елена 

  Слънчев бряг
 Балнео (СПА) курорти:

  Велинград


  Сандански

  Хисаря

Ски курорти:

  Банско
  Боровец
 
  Пампорово 

В ски курорти, както и в черноморските, се стремят з активно обновяване на хотелската база и планинска инфраструктура. Строят се нови писти.


Външна политика

Външна политика на България, в повечето случаи съвпада с основните тенденции на европейската политика. Основните различия на съвременната външна политика на България с Европейската са силни икономически и други връзки с Русия. България е член на Европейския съюз (от 1 януари 2007 г.), НАТО (от 20 април 2004 г.), на Световната търговска организация (от 1 декември 1996 г.) и Организацията на обединените нации (от 14 декември 1955).

Въоръжените сили се състоят от една армия, флот и военновъздушни сили. На 1 декември 2007 г. България премахна наборната служба и напълно се ориентира към професионална армия. 

Недвижими имоти 2020 от IBG Property © all rights reserved US

ПРОДАЙТЕ С НАС